Drottningholms slott

Historia

Det kungliga slottet Drottningholm är ett av Sveriges mest kända slott och ligger beläget cirka 1 mil från Stockholm på Lovön i Mälaren. Drottningholm började att uppföras under sent 1500-tal av Johan III som lät bygga till ett stenhus med torn på den tidigare kungsgården kallad Torvesund. Johan III döpte slottet efter sin hustru Katarina Jagellonica som under den här perioden var Sveriges drottning. På nyårsafton 1661 brann slottet ner till grunden och det nya slottet, ritat av arkitekten Nicodemus Tessin, började att byggas redan året därpå. Det tog många år innan slottets yttre skulle stå färdigt och när Nicodemus Tessin dog tog hans son över inredningsarbetet. Slottet stod färdigt först i början på 1700-talet och har sedan dess fått flera pampiga tillbyggnationer.

År 1744 fick Kung Adolf Fredriks hustru Lovisa Ulrika Drottningholm som morgongåva på deras bröllopsdag. Lovisa Ulrika som hade ett stort intresse för inredning och trädgårdsarbete förskönade flera av slottets delar och lät inrätta ett bibliotek i vita och guldiga toner. Biblioteket ritades av arkitekten Jean Erik Rehn och anses idag vara ett av Sveriges vackraste. Det var även Lovisa Ulrika som på uppdrag av arkitekten Carl Fredrik Adelcrantz lät uppföra en teater på slottet, den berömda Drottningholmsteatern som finns kvar än idag. Drottningholms slott är ett av den Karolinska periodens mest representativa byggnadsverk och år 1991 blev slottet uppfört på Unesco världsarvslista som Sveriges första världsarv.

Slottsparken

På Drottningholms slottsområde kan besökare uppleva och vandra genom trädgårdsideal från olika tidsepoker. Barockträdgården som är områdets äldsta trädgård är inspirerad av Frankrikes symmetriska och strikta ideal. Trädgården är ritad av slottsarkitekten Nicodemus Tessin och lät uppföras på initiativ av Drottning Hedvig Eleonora. Trädgården är omgärdad av fyrradiga lindalléer och här vandrar du bland pampiga bronsstatyer gjorda av den kända skulptören Adriaen de Vries. Statyerna är nygjorda kopior av de som går att se på slottets museum.

Runt Kina slott lät Drottning Lovisa Eleonora inrätta en livfull och vild park med hjälp av arkitekten Carl Fredrik Adelcrantz. Här vandrar du bland vackra kastanjealléer och lekfulla boskéer där det tidigare fanns burar med exotiska fåglar.

Under 1700-talets senare del lät Gustav III uppföra en park med naturromantiska ideal från England. I engelska parken finns två dammar, kanaler och broar som tar dig mellan vackra öar. Här vandrar du i en naturlig landskapspark bland lummiga träd och grönskande gräsmattor. I parken hittar du även det Götiska tornet i riddarromantisk stil och vackra kopior av antika marmorstatyer.

Kungafamiljen Bernadotte

Familjen Bernadotte är Europas äldsta kungahus och flera kungligheter har fötts på Drottningholms slott. Den nuvarande kungafamiljen har bott på Drottningholm sedan 1981 varpå både Prins Carl Philip och Prinsessan Madeleine är födda på slottet. Idag är det endast Kung Carl XVI och Drottning Silvia som officiellt bor på slottet i dess södra länga. I Drottningholms Slottskyrka har flera kungligheter döpts på senare år däribland Prinsessan Leonore och Prinsarna Nicholas och Alexander. 2013 anhölls Prinsessan Madeleines och Christopher O´Neills bröllopsmiddag på Drottningholms slott.