Glimmingehus

Historia

Den medeltida borgen Glimmingehus är nordens bäst bevarade och finns att besöka i sydöstra Skåne. Borgen började att byggas år 1499 av den danske borgherren Jens Holgersen Ulfstrand. Under den här perioden tillhörde Skåne Danmark och Glimmingehus vars riddarromantiska design, som egentligen var ur modet, verkade som en imponerande byggnad där dess ägare utnyttjade riddartidens former för att befästa sin makt och rikedom. Placeringen mitt ute i den skånska öppna våtmarken var strategisk där fienden kunde upptäckas tidigt på långt håll och inuti borgen finns flera dödsfällor som användes för att försvara stenhuset. Här finns blindgångar, falska dörrar, falluckor och den som hade riktig otur kunde mötas av fruktade kanaler med kokande tjära. Trots sitt rykte som en omodern borg var Glimmingehus fylld med snillrika och nymodiga uppfinningar. Glimmingehus verkade som bostadshus i några fåtal generationer innan den började att användas som sädesförråd. Borgen var inte längre en eftertraktad bostad åt adeln och under det skånska kriget på 1600-talet beordrade Karl XI att Glimmingehus skulle rivas i fruktan att det skulle bli ett danskt fäste. Rivningen misslyckades och Glimmingehus fick stå kvar som sädesmagasin under nästkommande sekler.

Selma Lagerlöfs roman om Nils Holgersson

I Selma Lagerlöfs roman Nils Holgerssons underbara resa genom Sverigeräddar Nils Holgersson Glimmingehus sädesförråd från att bli uppäten av råttorna. Den populära romanen ökade medvetandet om den bortglömda borgen och röster höjdes för att Glimmingehus skulle användas till något bättre. År 1924 togs borgen över av staten och restaurerades till nationalmonument. Idag anordnas flera spännande aktiviteter och upplevelser för hela familjen på borgen.

Aktiviteter på Glimmingehus

Under året arrangeras flera häftiga aktiviteter med historiska kopplingar på Glimmingehus. Upplev tornerspel och medeltidsveckor för hela familjen eller följ med på gastkramande spökvandringar i borgen. I juni varje år anordnas De 10,000 Riddarnas Dag, en dag som går i riddarnas tecken. Se tappra riddare göra upp i spännande tornerspel, testa på bågskytte och smide eller lär dig att dansa medeltidsdans. Dessutom kan barnen öva tornerspel på trähäst, testa medeltidslekar, gå på riddarskola eller måla fantasifulla sköldar.

Flera gånger under året arrangeras även spökvandringar på Glimmingehus. Följ med på ett gastkramande äventyr innanför borgens väggar där ni får höra spökhistorier om Glimmingehus kända och okända spöken. Vare sig spöken finns eller ej så är Glimmingehus en plats med lång historia och du kommer garanterat att få känna en kall kåra eller två. Spökvandringarna är oerhört populära och kan endast förbokas.

I november kan besökare ta del av det spännande evenemanget Borgen lever. Under denna dag färdas ni tillbaka i tiden till ett Glimmingehus upplyst endast med levande ljus. Under denna tur får du lära dig mer om borgen och får även möta personer från Glimmingehus intressanta historia.

I december är det ”På jakt efter tomten” som gäller. Spana efter tomten, julbocken och nissar inne på Glimmingehus. Bland borgens kalla gångar och vrår kan hela familjen ta del och leta efter spår från julens alla väsen. Spännande överraskningar väntar och i stekarehuset kan ni mysa över värmande glögg och julens bakverk.