hedenlunda slott

Hedenlunda slott: En bit av svensk historia

Hedenlunda slott även kallad Hedenlunda är en bit av svensk historia och in det här inlägget så kommer vi att kolla lite närmare på Hedenlundas historia. Vi kommer också att ta upp lite om vad man idag kan göra på Hedenlunda slott och vart det ligger.

Hedenlunda slotts historia

Det historiska Hedenlunda slott som ligger i sörmländska Flen även känt som Hedenlunda är faktiskt inget slott utan en herrgård som ser ut som ett slott. Platsen där Hedenlund slott är byggt var redan bebodd på tidigt 1000-tal och enligt Wikipedia så ska den första ägaren av Hedenlunda vara en Karolus in Hendenlundum nämns i skrift redan år 1336.

Det är många som har bott och varit ägare av Hedenlunda slott och för att inte göra det här inlägget långt och tråkigt så kommer här en snabb översikt mellan åren 1336 till 1700-talet.

  • År 1570 ägdes Hedenlunda slott av Hertig Karl som även är känd som Kung Karl IX.
  • År 1582 ger Hertig Karl bort Hedenlunda till kvartermästaren Hans Stuart som sedan låter Hedenlunda Slott gå i arv och ägs av hans släkt i tre generationer fram till år 1683.
  • I mitten av 1700-talet så ger ägaren Carl Fredrik Hamilton af Hageby bort Hedenlunda Slott till Helena Magdalena Wrangel af Adinal i morgongåva.

När greve Fredrik von Rosen gifte sig med Maria Adelswärd, född Adelswärd, 1884 flyttade hon till Hedenlunda. Hon var bara sex år gammal när hon ärvde herrgården. År 1900-1901 byggdes en ny fruktträdgård för familjen.

Enligt en anteckning över fruktträdgården som dom lät bygga upp så skulle det ha funnits hela 221 äppelträd med 39 olika äppelsorter. Grönsaksodlingen och fruktodlingen ska ha utökats runt 1940-talet och år 1947 ska den stora trädgården byggts ut så pass att den blev 3 hektar stor.

År 1950 så började man att använda Hedenlunda Slott som en handelsträdgård och senare så började man att använda Hedenlunda slott för konferenser och representations ändamål.

Idag så ägs denna fantastiska Herrgård av en familj som heter Thunell bedriver jordbruk och trots att det är privatägt så är det fortfarande öppet för allmänheten.

Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Hedenlunda

Vad du kan göra på Hedenlunda slott

För dig som är nyfiken på vad man kan göra på Hedenlunda Slott idag så kommer du kunna läsa mer om det här nedan.

På Hedenlunda Slott så finns det både en restaurang, Hotell och konferensanläggning idag så är omringat av både historia och vacker natur.

Restaurangen

På Hedenlunda Slott`s restaurang kan du kan njuta av mat i världsklass medans du avnjuter middagen med ett gott glas vin eller annat. Menyn på Hedenlunda Slott anpassas efter säsongen och lagar sin mat med lokala och närodlade råvaror.

mat hedenlunda

Hotellet

Om du vill övernatta på Hedenlunda slott är detta också möjligt genom att boka ett rum på deras hotell. Som gäst på Hedenlunda Slott så kan du välja mellan:

  • Flygen, Röda villan eller Parkvillan – Pris från 2195 kr per person
  • Slottet – Pris från 2495 kr per person
  • Sviten – Pris från 2995 kr per person
  • Enkelrum – Pris från 2495 kr person

Spa

På Hedenlunda Slott så kan du ta en dag med ett avkopplande spa i deras spa avdelning. Här kan du bada bastu, jacuzzi eller varför inte prova på deras Aromabastu där du får en avkopplande bastu behandling.

Konferens

Om ditt företag söker efter ett ställe som man kan hålla en konferens så erbjuder Hedenlunda Slott både dygnskonferenser och dagkonferenser.

För mer information om Hedenlunda Slott så besök: https://www.hedenlundaslott.se/