Spökhistorier om våra svenska slott

Det finns mängder med spökhistorier om våra svenska slott och det sägs att ett slott utan ett spöke inte är ett riktigt slott. Oftast handlar spökhistorierna om kända historiska personer som går igen eller om deras tjänare. Från många slott berättas historier om arga såväl snälla spökhundar och om hästar som drar tomma droskor på grusvägar. Spökhistorier om en vit dam som uppenbarar sig är bland de mest förekommande, inte bara från våra svenska slott, utan även från länder världen över. Alla svenska slott har en spännande historia att berätta och inte minst historier om dess spöken.

Vita frun på flera svenska slott

Berättelser om en vit fru som spökar på våra svenska slott är en vanlig företeelse. Flera personer, på slott runt om i Sverige, har rapporterat att de sett en vit dam uppenbara sig. Den vita frun förekommer i myter runt om i världen och berättelser förtäljer att hon har genomgått någon slags trauma under sitt liv. Ofta har hon blivit sviken sin man och lämnat jordelivet med ouppklarade affärer som måste lösas innan hon kan få gå in i sista vilan. På flera kända svenska slott berättas historier om en vit dam i viktorianska kläder som glider fram i anrika salonger och bland kalla korridorer. Glimmingehus i Skåne, Hooks Herrgård i Småland och Stockholms slott är bara några av våra svenska historiska byggnader där den vita damen sägs spöka.

Spöken på Bäckaskogs slott

Listan på spöken i Bäckaskogs slott kan göras lång. Beläget på ett smalt näs mellan Ivosjön och Oppmannasjön ligger Bäckaskogs slott som har en anrik historia. Under tidigt 1200-tal anlades här ett munkkloster innan anläggningen byggdes om till slott. En av de mest kända spökhistorierna från Bäckaskogs slott är den om Karl XV:s livhäst, Schejk. Av gammal tradition när en kung dog så skulle även dennes häst avlivas, så när Karl XV dog år 1872 avlivades Schejk med ett gevärsskott. Det sägs att man kan höra Schejk galoppera i slottsparken än idag och om man råkar möta hans blick kommer något hemskt att hända inom de närmsta dagarna. En annan spökhistoria på Bäckaskogs slott är den om en kvinna i svart slöja. Hon sägs spöka nattetid på slottet och ibland kan hennes förvridna ansikte dyka upp i slottets speglar. Dessutom finns det ett busigt spöke som varje morgon lämnar sängen obäddad i ett av slottets låsta rum.

Spöken på Ängsö slott

Innanför de anrika väggarna på Ängsö slott i Västerås finns flera spöken. Det sägs att man kan se spöket av en krokig liten man med puckelrygg vandra genom slottets korridorer och i parken. Spöket tros vara Anders Luxemburg var hovnarr på slottet under Karl XII tid. Klockan åtta varje kväll kan man även se en kvinnlig skepnad som drar med fötterna genom kungarummet. Detta sägs vara Brita Bååt som går igen och som enligt legenden var en väldigt ondsint kvinna. Dessutom finns slottets trogna spökhund Cottilon som man kan se springandes mellan den stora matsalen och salongen.