mariefred gripsholm slott

Vad besökare kan se på Gripsholms slott

Gripsholms slott ligger i Mariefred i Sverige och byggdes i mitten av 1500-talet. Slottet är öppet för besökare och ger en inblick i Sveriges historia. Besökare kan utforska slottets många rum och se dess inredning och konst. Dessutom finns det vackra trädgårdar och parkmiljöer att njuta av.

Gripsholms slott och dess historia

Gripsholms slott är ett av Sveriges mest populära turistmål. Slottet ligger i staden Mariefred, bara en kort tågresa från Stockholm. Gripsholms slott byggdes i mitten av 1500-talet och har varit hemvist för många svenska kungligheter genom åren.

Då den Svenska kungen Gustav Vasa kom till makten så lät han bygga Gripsholms Slott som tidigare bara var en borg. Bygget leddes av Henrik von Cöllen. Bygget av slottet var ett riktigt stort projekt och blev klart runt år 1545.

De olika rum och områden som du kan se som besökare

Gripsholms slott har många vackra rum och områden som besökare kan utforska. Slottets konstsamling är en av de största i Sverige och innehåller bland annat verk av Rembrandt, Dürer och van Dyck. Förutom konstsamlingen kan besökarna också se slottets vackra trädgårdar och parker.

Slottet är öppet för besökare året runt och det finns gott om aktiviteter för alla. Om du är intresserad av att lära dig mer om Sveriges historia är Gripsholms slott definitivt värt ett besök.

borggård

Gå på guidade turer

På Gripsholms slott så kan man gå med på en rundvandring med en guide och lära dig mer om slottets historia och arkitektur. Turerna leds av kunniga guider som tar dig runt i slottets olika rum och områden.

Guidningarna finns på engelska och svenska och varar i ungefär en timme.

Sammanfattningsvis är Gripsholms slott ett vackert slott som ligger i Mariefred i Sverige. Det byggdes i mitten av 1500-talet och har varit hem för många svenska kungligheter genom åren. Slottet är öppet för besökare och ger en inblick i den svenska historien. Besökare kan utforska slottets många rum och se dess inredning och få en inblick i dess historia.

Hoppas att du tyckte om det här inlägget och att du nu vet lite mer om vad du kan få se som besökare på Gripsholms slott.